Pleje og vedligeholdelsesmanual for syntetiske løbebaneoverflader Indledning

Der findes 3 typer overflader: Porøs, sandwich og massive overflader. Systemet er plaststøbt bestående af polyurethane rasiner og granuleret gummi.

Syntetiske overflader vil bevare deres høje kvalitet i mange år, hvis:

Passende fodtøj bliver anvendt på banen, så som normale løbesko, sko med korte pigge (max. 6 mm), gummisko, gymnastiksko og/eller andre former for bløde sko med blød gummisål.

 • ​Tungt maskineri samt skarpt eller hårdt udstyr må ikke anvendes, da risikoen for at ødelægge banens overflade er mærkbart tilstede.
 • Sund fornuft og øjets observation vil i det fleste tilfælde afgøre hvilke redskaber, der bør anvendes på banen for ikke at ødelægge overfladen.

Følgende udstyr anbefales til brug for vedligeholdelse af banen:

 • 4-hjulet, batteridrevet, elektrisk truck med brede lavtryksdæk.
 • Industriel maskine af mærket ”Hako” eller lignende påmonteret bløde børster.
 • 1 meter brede børster med hår af plast eller nylon
 • Vakuum bladopsamler af mærket ”Billygoat” eller lignende

Vedligeholdelse:

Syntetiske overflader er installeret mange steder i verden og lever til stadighed op til standarden for de fleste sportsudøvelser. Den syntetiske overflade kræver et minimum af vedligeholdelse og der kræves ikke specielle vedligeholdelseshensyn med hensyn til klargøring inden brug. Der er dog et par ”sund fornuft” forholdsregler, som vi på det stærkeste anbefaler, således at banen altid er i absolut bedste stand:

​Fejning af banen 1 x ugentlig for græs, småsten, sand, blade, kviste, affald fra tilskuerrækkerne og lignende.
Skyl banen med rent vand ind i mellem. Det er også muligt at anvende et ikke-skummende rengøringsmiddel på banen inden skylning med rent vand. Ved hjælp af denne metode vil banen altid se ren og frisk ud og almindeligt snavs fra luften vil samtidig blive bortvasket.

Linjemarkering:

Linjemarkeringer, farvekoder og lignende skal fra tid til anden gen-opmærkes (ca. hvert 2 – 4. år). Partikler fra luften, småsten, sand og UV-stråler slider mere på markeringerne end almindelig dagligdags brug af banen. Dette vil bevirke, at linjerne vil virke ujævne i kanterne. En 2-komponents polyurethane maling bør anvendes til opfriskning af linje markeringerne, farvekoder osv.

Træning af vedligeholdelsespersonalet:

Hvis det er muligt bør alle træningsperioder foregå ved tilstedeværelse af en supervisor for at sikre, at vedligeholdelsesudstyret bliver korrekt anvendt alle aktuelle steder.

 • ​Vi anbefaler, at træningen foregår på en sådan måde at hele banen bliver gennemgået med jævne mellemrum. Træningen bør derfor ikke foregå det samme sted hele tiden.
 • Det er vigtigt, at udpege et bestemt sted hvor eventuelle vedligeholdelses køretøjer passerer banen. Det valgte sted kan beskyttes ved at anvende polythene i ruller overdækket med beskyttende træplader. På denne måde beskyttes banen mod eventuelt oliespild fra køretøjet. I tilfælde af oliespild på banen bør pletten straks neutraliseres for at forhindre overfladepletter.
 • Syntetiske overflader er dyre og bør derfor altid behandles med respekt. Uforsvarlig behandling kan nemt føre til mange ærgrelser og unødvendige omkostninger.

Vedligeholdelseskontrakt

Det er muligt at tegne en årlig vedligeholdelseskontrakt med forskellige firmaer. Disse bør indholde:

 • ​Grundig inspektion, undersøgelse og vurdering af banen fulgt af en skriftlig rapport
 • Reparation af slidte og eventuelt skadede områder på eksisterende bane
 • Grundig maskinel rengøring ved hjælp af dedikeret rensningsmaskine
 • Undersøgelse og evt. gen-opmærkning af linjer på tennisbaner i henhold til gældende regler.
 • Reparation og /eller udskiftning af overflader i eksisterende pits om nødvendigt.

Ønsker I en sådan service så kontakt os endelig:

Trine Laiderz: trine@laiderz.dk eller 41 29 61 43

Ásvald Simonsen: as@laiderz.dk eller 26 74 54 20